Deltagande på begravning och minnesgudstjänst

Begravningsgäst

Genom att delta på en begravning visar du respekt och omsorg för alla anhöriga samt hedrar den avlidne. Du behöver inte alltid vara nära vän eller släkt för att närvara. När någon har avlidit kan det beröra djupt ändå, och genom att vara med på begravningen får du möjlighet att ta farväl.

Ibland önskar de närmast anhöriga få ta farväl inom den innersta kretsen. Då ber de om förståelse för detta genom att skriva i annonsen ”Begravningen sker i stillhet” eller ”Begravningen äger rum i kretsen av de närmaste”.

Anmälan

Anmälan till begravning

Sök begravning

Här kan du få mer information om begravningen. Skriv in för- och efternamn i fälten nedan, klicka på sök, så får du all praktisk information du behöver.

Vill du, efter inbjudan i dödsannons eller på annat sätt, anmäla att du skall delta vid minnestund med måltid gör du det här.

Din sökning på ”{{ lastQuery.firstName }}{{ (lastQuery.lastName && lastQuery.firstName) ? ' ' : '' }}{{ lastQuery.lastName }}” gav {{ results.length }} resultat.

Din sökning gav inga resultat.

Rensa
Tillbaka

{{ selectedAct.fnamn | capitalize }} {{ selectedAct.enamn | capitalize }}

Begravning sker inom den innersta kretsen.

Begravning {{upcomingAct(selectedAct.fran) ? 'äger' : 'ägde'}} rum i {{ (!getMainBooking(selectedAct).resurs && getMainBooking(selectedAct).resource) ? getMainBooking(selectedAct).resource.namn : getMainBooking(selectedAct).resurs }} {{ getMainBooking(selectedAct).fran | formatDatetime | date:"EEEE d MMMM yyyy kl HH:mm" }}

  • {{ event.profile.namn }}, {{ event.fran | formatDatetime | date:"EEEE d MMMM yyyy" }}.
Direktsänd begravning

Du som inte kan vara på plats vid ceremonin har möjlighet att se den direkt.
Klicka på knappen för att närvara.

Direktsändning

{{selectedAct.internettext}}

Kommande händelser
  • {{ event.profile.namn }}, {{ event.fran | formatDatetime | date:"EEEE d MMMM yyyy" }}.
Tidigare händelser
  • {{ event.profile.namn }}, {{ event.fran | formatDatetime | date:"EEEE d MMMM yyyy" }}.
Minnesgåva

Stöd gärna {{ selectedAct.fund.namn }}{{ (!selectedAct.fund.www) ? selectedAct.fund.namn : '' }}{{ (selectedAct.fund.gavotele) ? ', telefon: '+selectedAct.fund.gavotele: ''}}{{ (selectedAct.fund.Pg) ? ', plusgiro: '+selectedAct.fund.Pg: ''}}{{ (selectedAct.fund.Bg) ? ', bankgiro: '+selectedAct.fund.Bg: ''}}.

Annonser
{{ ad.tidning }}
{{ ad.infores | formatDatetime | date:"d MMMM yyyy" }}

Bortagen

{{ selectedAct.person.fnamn }} {{ selectedAct.person.enamn }}

Telefonnummer: {{ selectedAct.person.atel }}
E-post: {{ selectedAct.person.aemail }}
Visitkort

Anmälan senast: {{ selectedAct.anmalansenast | formatDatetime | date:"EEEE d MMMM yyyy" }}Anmäl din närvaro

Tack! Din anmälan har registrerats.

Anmäl din närvaro

Något gick fel, vänligen försök igen.

Minnesgåvor

Minnesgåvor

Många gånger önskar anhöriga ett bidrag till något välgörande ändamål istället för blommor. Det står ofta i dödsannonsen vilken fond, förening eller stiftelse man vill stödja.

Det finns flera sätt att lämna sin gåva:

  • Ring till fonden

  • Besök fondens hemsida

  • Skicka via Plusgiro eller Bankgiro

Tänk på att alltid ange vem som sänder gåvan samt en adress till anhöriga, så att fonden kan sända ett minnesblad.

Goda råd inför begravning

Blommor och handbukett

Blommor och handbuketter till begravning behöver du ha lite framförhållning med. Det bästa är att beställa från en florist du har förtroende för och som levererar direkt till kyrkan. Har du själv med dig en blomsterdekoration ska den lämnas en timme innan begravningen. Ring oss gärna och förvarna om du kommer senare med din bukett.

Handbukett

Det kan kännas skönt att ha något i handen vid avskedet. Handbukett fungerar utmärkt att överlämna, både för män och kvinnor.

Tänk på!

Vid beställning av blommor är det viktigt att du anger plats, datum, klockslag och namnet på den avlidne.

Klädsel vid begravning

Numera gäller ofta ”valfri klädsel” på begravningar. Detta innebär vanligtvis diskret klädsel, men inte nödvändigtvis svart. Det viktigaste är att din klädsel känns bekväm och i viss mån följer den stil som du vet att den avlidne och dennes familj uppskattar. Tänk på att det alltid är bättre att gå på en begravning än att avstå för att man är osäker – personlig närvaro är mycket viktigare än kläder.

Färg på slips?

En vanlig fråga vi får är om färg på slipsen. Vit slips är alltid förbehållen släktingar – inga andra. För övriga begravningsgäster som önskar bära slips gäller svart, grått eller diskret mönstrat i lugna färger.

Vad du kan säga och göra

Det är smärtsamt att mista en nära anhörig. Och som utomstående är det inte alltid så lätt att veta vad man ska säga och göra för att trösta. Döden känns svår att beröra. Det bästa du kan göra är ändå att höra av dig till den sörjande. Ofta räcker det att lyssna, visa att man finns där och kan ställa upp när det behövs.

Praktisk hjälp

Det är inte ovanligt att sorg gör oss oföretagsamma och trötta. Därför är det mycket värt när någon erbjuder praktisk hjälp. Det kan innebära att överlämna färdiglagad mat, handla, städa eller ordna med detaljer kring den avlidne. Det kan också innebära att du bara ger den sörjande av din tid.

Var sitter jag i kyrkan?

Även om du inte vet i förväg var du ska sitta, är det inga problem. Det finns alltid en representant på plats som lotsar dig rätt. Hur släkt respektive vänner sedan delas upp, skiljer sig åt mellan olika orter. I t. ex Göteborg är det vanligt att anhöriga och släkt sitter på höger sida och vänner till vänster.

Handikappanpassning och toalett

Så gott som alla kyrkor har en besökstoalett. Vad gäller handikappanpassning är det mycket varierande, men kyrkans personal kan alltid hjälpa till med detta.